Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barcelona 4-0 Ajax

 A Barcelona magabiztos, 4-0-s győzelemmel kezdett a Bajnokok Ligájában az Ajax ellen, köszönhetően Messi mesterhármasának és Piqué fejesgóljának. Játékban ugyan most sem remekelt a gránátvörös-kék tizenegy, a védekezésében most is bőven akadtak hibák, ám Lionel Messi és Victor Valdés újfent ihletett napot fogott ki, és az Ajax szellős védekezése ellen egy félgőzzel játszó Barca is simán nyerhetett.

 
  
 
Hiába volt önkritika a hétvégi, Sevilla elleni meccs után, a Barcelona nem játszott jól az első félidőben az Ajax ellen. Messiék csak rövidebb időszakokban tartották a kezükben a játékot, nem helyeztek túlságosan nagy nyomást a nemzetközi szinten gyengébb erőkből álló hollandokra, és a védekezésükben is bőven akadtak hibák, ahogyan az megszokott is volt az elmúlt időszakban.
A Barca ugyan hamar, már 22. percben megszerezte a vezetést Messi óriási szabadrúgás góljával, de nem tudta uralni a játékot, és az Ajaxnak több lehetősége is volt az egyenlítésre. Valdés már az első félidőben is bemutatott több nagy védést, megtartva az előnyt, ám az együttes támadójátéka korántsem volt folyamatos.
 
A második félidőt sem kezdte óriási lendülettel a katalán csapat, de mivel az Ajax védekezése nem hasonlított mondjuk az Atlético Madridéhoz, sikerült több lehetőséget is kialakítani. Neymar ezen a meccsen is aktív volt a baloldalon, többször is adódott előtte gólveszélyes helyzet, de a második gólt így is Messi szerezte. Busquets lódult meg a pálya közepén az 55. percben, a jobb oldalon érkező Messihez játszott, aki megcsinált egy cselt befelé, az első védőn így túljutott, majd a rövid sarokba lőtt. 2-0!
 
A 69. percben jött aztán a csapat harmadik gólja; Neymar váratlanul élesen középre ívelte a labdát a baloldali oldalvonal mellől, az ötösnél érkezett Piqué, aki megnyerte a fejpárbaját, és a kapus mellett a kapu közepébe fejelt.
 
Nem kellett sokat várni a negyedik gólra sem, miután az Ajax védekezése ekkorra teljesen szétesett. A 75. percben Alexis Sánchez egészen közel állt a gólhoz, ő még hibázott, ám nem sokkal később Messi került tiszta lövőhelyzetbe a tizenhatoson, és néhány lövőcsel után okosan el is tudott lőni a lábak között a bal alsó sarokba. Mesterhármas és 4-0.
 
Jött aztán a menetrendszerű védelmi megingás is, Mascherano elkövetett egy buta szabálytalanságot a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt azonban Valdés hatástalanította. A kapus ezúttal is nagy napot fogott ki, a tizenegyes mellett volt még több szép hárítása mindkét félidőben.
 
A vége 4-0, a látottak alapján teljesen megérdemelt a különbség a két csapat között, így a Barcelona győzelemmel nyitott a BL-ben, ám a csapat játéka bőven hagyott kívánnivalót maga után. Xavi beállásával a végjáték jobb volt, ám árulkodó jel az is, hogy hazai pályán a csapat mindössze 56-44%-ra nyerte meg a labdabirtoklási harcot.
 
FC Barcelona – AFC Ajax: 4-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
79.412 néző
Vezette: Svein Oddvar Moen (norvég)
 
FC Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Piqué (Bartra, 80’), Mascherano, Adriano; Sergio Busquets, Cesc (Xavi, 71’), Iniesta; Alexis, Messi és Neymar (Pedro, 71’).
 
AFC Ajax: Vermeer; Van Rhijn, Denswill, Moisander (Van der Hoorn, 73’), Blind (Schöne, 78’); Poulsen, De Jong (Serero, 59’), Duarte; Sigthórsson, Bojan és Boilesen.
 
Gólok: Messi (22’, 55’, 75’), Piqué (69’).